theme742
Олія розторопші
Сировиною для виготовлення олії розторопші є польова рослина — чортополох. Робиться олія з насіння плямистої розторопші за допомогою холодного пресування. Добувається цінна речовина в результаті високого тиску дубовим пресом без теплової дії. Олія розторопші виготовлена за технологією холодного віджиму, зберігає в собі всі корисні речовини та не піддається хімічній обробці. Отриманий продукт виходить жовтувато-зеленого кольору з запахом, що нагадує насіння або горіхи.
Вітамінно-мінеральний склад
Незамінні жирні кислоти — Omega — 6, Omega — 9;
Вітаміни — P, A, D, E, D, K, В- complex; Макро- і мікроелементи — Mg, Ca, Mn, Fe, Zn, Se, Cu, Cr, Al, V, B;
Отримана шляхом холодного віджиму олія розторопші містить у собі ефірні олії, тирамін, гістамін і флавоноїди.
Олія розторопші — корисні властивості
Лікувально-профілактичні
Одна з важливих властивостей олії розторопші — епітелізаційна дія. Олія розторопші застосовується в разі:
захворювання шлунково-кишкового тракту;
захворювання печінки (холангіті, гепатиті, цирозі та ін.);
лікуванні захворювань селезінки та жовчного міхура;
порушені роботи статевих залоз;
профілактиці атеросклерозу.
Косметичні
У щоденному догляді цю олію не використовують, вона є біологічно активною базою багатьох косметологічних засобів. Найчастіше олія використовується в екстрених випадках — для обробки опіків і пошкоджених ділянок шкіри, оскільки сприяє прискоренню загоєння. Також олія використовується в разі виникнення дерматиту, псоріазу, вугровому висипу, вітіліго. Олія розторопші для волосся — відмінний засіб боротьби з облисінням. Вживанні внутрішньо попереджає випадіння волосся.
Харчові
Олія чудово підходить як доповнення до холодних і теплих страв — салатів, смузі, закусок. Крім того, воно часто використовується в поєднанні з іншими оліями в якості приправи. Не слід продукт піддавати термічній обробці, рекомендується додавати у вже готові або охолоджені страви.
Олія розторопші — спосіб вживання
Для підтримання організму в здоровому стані — приймайте зранку 1 ст. л. 2–3 рази на день до їжі. Зберігати слід у прохолодному, захищеному від сонячного світла місці. Використати впродовж 4-х місяців із дати виготовлення.